Fogadj örökbe egy kisvállalkozást

Miről is van szó?

Magyarországon a társadalmi felelősségvállalás élenjárói a multinacionális cégek itt működő leányválallatai, képviseletei. Ezt bizonyítják az mtd Tanácsadói Közösség benchmark kutatásai, és ezt igazolják a médián keresztül érkező információk is. Amikor egy magyar kis- és középvállalkozás életében felmerül, hogy többet kellene-lehetne tennie a munkahelyi esélyegyenlőség, sokszínűség megvalósításáért, sokszor az a válasz, hogy ez túl sok időbe, pénzbe kerül, a prioritások a mindennapi fennmaradást szolgálják. „Könnyű a nagyoknak” – hangzik a gyakori válasz a felvetésre, miért is nem lépnek előre ezen a téren a kisebb vállalkozások is. Tehát a nyitottság megvan a kisebb vállalkozások részéről is és mi, szakértők, tudjuk, hogy a befogadó kultúra kialakítása egyáltalán nem pénzkérdés, sőt. Szerencsére tudják ezt a nagy cégek is, amelyek mögött az anyavállalatok kultúrája, tudása és tapasztalata áll.

Akkor vajon hogyan lehetne a bevált jó gyakorlatokat megvalósítani Magyarország legtöbb munkavállalót foglalkoztató KKV szektorában a jelenleginél sokkal szélesebb körben?

A FOGADJ ÖRÖKBE EGY KISVÁLLALKOZÁST kampánnyal az mtd Tanácsadói Közösség szeretné kiszélesíteni a társadalmilag felelős foglalkoztatók körét, a jelenleginél hatékonyabban bevonva a magyar kis- és középvállalkozásokat.

Ezért a kampány keretében felkérjük azokat a nagy illetve közepes méretű vállalkozásokat, elsősorban a Sokszínű Szervezet TOP 10 eddigi díjazottait, akik élenjáróak a munkahelyi esélyteremtés megvalósításában, hogy mintegy mentorként kapcsolódjanak össze egy kisvállalkozással (lehetőleg a beszállítói lánc mentén) abból a célból, hogy első kézből, közvetlenül átadhassák tapasztalataikat, segíthessék a kis- és középvállalkozás vezetését társadalmilag felelős, befogadó munkahellyé alakítani a céget.

Az örökbe fogadott vállalkozás ötleteket, tanácsokat kaphat az őt örökbe fogadó cégtől arra nézve, milyen eszközök mekkora ráfordítással, milyen előnyöket generálva illeszthetők a szóban forgó kis, illetve középvállalkozásba. A megvalósítás folyamata során felmerülő kérdések megválaszolásába a fejlesztési folyamatokba nagy örömmel kapcsolódnak be az mtd Tanácsadói Közösség szakértői is. Minden lépés, minden sokszínűségi menedzsment eszköz testre szabottan kerül így át a kisebb cégekhez, amelyek ezáltal hatékonyabban változtathatnak korábbi cégkultúrájukon. Az eredmények mérése, követése is könnyebb így, és várhatóan a közös siker mindkét cégnél még erősebb elkötelezettséget fog teremteni a társadalmi felelősségvállalás terén.

Hogyan zajlik a gyakorlatban az örökbefogadás? Egy lehetséges koreográfia szerint…

1.    Kapcsolatfelvétel: a “jó gyakorlatos” vállalat jelentkezik az mtd Tanácsadói Közösségnél, azzal a szándékkal, hogy részt kíván venni a kampányban.

2.    Kick off rendezvény:  a “jó gyakorlatos” örökbe fogadni szándékozó vállalat esélyegyenlőségi rendezvény keretében/pályázatot hirdetve/írásban tájékoztatja a beszállítóit a kezdeményezésről törekedve arra, hogy ösztönözze kkv beszállítóit, partnereit a bekapcsolódásra.

3.    Helyzetelemzés:   a kiválasztott kkv esélyegyenlőségi és sokszínűségi, valamint csr átvilágítása, indexek meghatározása, a feldolgozott, értelmezett  eredmények bemutatása  a két szervezetnek; a fejlesztendő területek azonosítása.

4.    Akcióterv kidolgozása: hogyan valósul meg a mentorálás a kijelölt célok elérése érdekében.

5.    Monitoring: a célok kitűzése után egy évvel újabb felmérés, a fejlesztés megvalósulásának elemzése.

6.    Esettanulmány és sajtóanyag készítése, közzététele: ezt az mtd Tanácsadói Közösség a vállalkozásokkal egyeztetve végzi.

A Közösség szakértői természetesen végig követik, támogatják a folyamatot.

A Magyarországon és külföldön egyaránt úttörő kezdeményezés megvalósulásának publicitása mindkét cég számára komoly versenyelőnyöket, márkaépítési lehetőségeket jelent.

Bővebb információ és jelentkezés: egyesulet@mtdtanacsado.hu